skip to Main Content
Boekentips

Boekentips

Na afloop van iedere BRPN lezing ontvangt de spreker een boek. Het bestuur selecteert het boek zorgvuldig. We zoeken een boek dat aansluit op het onderwerp, de achtergrond van spreker en wij zelf echt aanbevelen als basis literatuur voor iedereen die interesse heeft in bedrijfsregels, kennisoverdracht, bedrijfsprocessen en artificial intelligence.

Onderstaand een lijst met deze boeken, op volgorde van uitgifte en met een korte motivatie van onze keuze voor dit boek.

Voor Alcedo Coenen en zijn collega kozen wij het boek ‘Business Model Generation’. Hierin staat visueel denken centraal. In dit geval over business modellen. Bij een business plan denk je eigenlijk aan een lange tekst. Kan je dat ook in 1 beeld weergeven? En omdat low-code platformen zo visueel zijn ingesteld leek mij dit wel een goede match. Dit in contrast met veel regel methoden, die vaak een (gecontroleerde) taal als uitgangspunt hebben. Overigens voor iedereen een aanrader die meer strategisch of commercieel wil meekomen. 

Originally published: 2010 AuthorsYves PigneurAlexander Osterwalder


Voor Jan Veldsink en Martijn Tromm kozen wij het boek “The visual Guide to Drink”. Dit creatieve eerste boek van Pop Chart Lab is van een ontwerper, met het bescheiden doel om de hele menselijke ervaring in grafiekvorm weer te geven. Ook data analisten hebben baat bij creatieve inzichten om data uit te leggen met infographics. Dit boek gaat je zeker inspireren.

Originally published: November 17, 2015 Authors: Patrick Mulligan, Ben Gibson


Voor Frederike Bullaert kozen wij het boek ‘Het checklist manifesto” omdat het geinspireert is op de luchtvaart industrie. Tegelijkertijd gaat het over de introductie van strikte regels in de operatie kamer van een ziekenhuis. Heel herkenbare analyse van de problematiek die een rationele gedragsverandering – kenmerkend voor de introductie van nieuwe bedrijfregels – vraagt.

The Checklist Manifesto: How to Get Things Right 2009 Wikipedia Author: Atul Gawande


Voor de auteurs van het Boek “Wetsanalyse” bestelden wij het werk van P. Kotter over change management omdat de introductie van een dergelijke methode een giga gedragswijziging vraagt. Er zijn meerdere varianten : Leading Change -> het theoretische kader, gaven wij aan Mariette Lokin. The heart of change -> waargebeurde verhalen, gaven wij aan Anouschka Ausems. The Field Guide-> praktische tools, gaven wij aan John Bulles.

2002, Harvard Business School Publishing. On Amazon.


Voor Peter van der Putten is het boek “Principles” geselecteerd. Het gaat over het leven en levenswerk van Ray Dalio. Hij is oprichter van Bridgewater Associates – een hedgefonds wat als een van de eersten – volledig automatisch een fonds beheert met regels en op basis van data. Hij begreep dat deze manier van werken de mogelijkheid geeft om extreem transparant te zijn over je beslissingen. Dat heeft hij vervolgens doorgevoerd in ieder aspect van de bedrijfscultuur en ook in zijn persoonlijke leven…. als dat maar goed gaat.

Published: September 19, 2017 Author: Ray Dalio


Voor Imke Hornstra is “het groot online werkvormen boek” geselecteerd. Dit is het derde deel van een geweldig naslagwerken met technieken om bijeenkomsten te faciliteren waarin je ideeen wilt verzamelen, een besluit moet nemen, een team wilt smeden etc. Deze versie is speciaal voor het digitale tijdperk waarbij we projecten moeten draaien, zoals het implementeren van de NOW regeling, en elkaar alleen online ontmoeten. Dit is voor mij dé inspiratiebron voor iedereen die een succesvolle bijeenkomst wil organiseren met meer dan 4 stakeholders.

Back To Top