skip to Main Content
Daan Quakernaat Over Regels

Daan Quakernaat over regels

Het gebruik van regels is in onze westerse beschaving ongemeen succesvol. Met dit succes komt ook bureaucratie. Experts verliezen zich in verfijningen die geen praktisch nut hebben. Politici verliezen zich in legitimatie (meer regels) als antwoord op incidenten. Denk aan Cito, de Belastingdienst, de zorg, gelijkheidsbeginsel. Waar heeft een checklist zin en waar ontneemt het de professional eigen verantwoordelijkheid?

Daan Quakernaat heeft meer dan 750 optredens verzorgd voor overheid en bedrijfsleven. Zijn thema: controle leidt tot angst voor risico en gebrek aan passie die nodig is voor innovatie en groei.

Nu vertelt hij een nieuw verhaal. Het thema ‘regels’ komt hij steeds vaker tegen bij zijn klanten. Hij wil voor de business rules professional een verhaal komen vertellen op basis van praktische voorbeelden uit de wereld van zijn klanten. De voorbeelden zijn humorvol, dwingen tot nadenken en monden vanzelf uit in bredere discussiepunten.

De fundamentele vraag is of we onderscheid kunnen maken tussen domeinen die geschikt zijn voor een regelgebaseerde aanpak en domeinen die dat bij uitstek niet zijn. Wellicht nog essentiëler: wat verlies je op het moment dat je regels introduceert? Na de lezing zal Daan de discussie faciliteren. Breng uw voorbeelden en mening mee.

Spreker

Daan Quakernaat studeerde Cognitieve Kunstmatige Intelligentie aan de faculteit der Wijsbegeerte, Universiteit Utrecht. Sindsdien is hij op zoek naar de balans tussen mens en machine, tussen angst en controle, tussen passie en structuur.

  • Datum: 6 juni 2016
  • Programma: ontvangst 15:30 – start lezing 16:00 – borrel 17:30
  • Locatie: MediaPlaza, Arena zaal Jaarbeurs Utrecht.
Back To Top