skip to Main Content
Wetsanalyse

Wetsanalyse

Automatisering van wetgeving is een terugkerend thema in de bijeenkomsten van het BRPN. In januari spraken we over de razendsnelle implementatie van de NOW-regeling maar het is niet altijd een jubelverhaal. Als een beslismodel de juridische bron niet volgt wordt het moeilijk een beslissing uit te leggen, juistheid te garanderen en aanpassingen in de toekomst eenvoudig te beheren.

Niet alleen de overheid, ook het bedrijfsleven heeft te maken met wetgeving. Alhoewel wetgeving nodig is om “de samenleving in goede banen te leiden”, is een veelgehoorde klacht dat teveel regeldruk geen ruimte biedt voor nuance en creativiteit. 

Het BRPN heeft de auteurs van het boek ‘Wetsanalyse’ bereid gevonden om meer over deze dilemma’s te vertellen. Bekijk het interview (14 min.) of de samenvatting van de zoom sessie (50 min.) via het BRPN kanaal op YouTube (en onderstaand).

Anouschka Ausems is jurist bij de Belastingdienst met veel ervaring in het toepassen van Wetsanalyse in de praktijk.

Mariette Lokin is universitair docent Staats- en bestuursrecht, ICT en wetgeving bij de Vrije Universiteit Amsterdam (VU Amsterdam) en werkt bij de Belastingdienst.

John Bulles is kennismodelleur opgeleid in de CogNIAM traditie en product owner bij PNA.

Voorbeeld wetsanalyse met verschillende modellen
Back To Top